Stanley was ooit zelf drugsuithaler, nu krijgt hij 60 duizend euro per geronseld 'soldaatje'
Stanley heeft een soort uitzendbureau voor drugsuithalers. Maar is hij ook de man die twee jochies midden in de nacht een haventerrein op stuurt om een container met cocaïne leeg te trekken? 'Ping!', zegt de telefoon van 'Z'. Op zijn scherm verschijnt een bestelling van 'Dark', die zijn nickname misschien wel heeft uitgekozen omdat hij zich bezighoudt met duistere zaken. "Ik heb twee boys nodig", appt Dark. "60 k de man. Zelf kijken hoeveel je hen geeft." 'Z' begrijpt direct dat in de haven weer een container met coke moet worden leeggehaald. Vroeger ging hij zelf nog wel eens de terminals op om een container open te schroeven. Maar die tijd is voorbij. 'Z' is opgeklommen in de hiërarchie en verdient nu aan het uithaalwerk van anderen. "Er staan twee soldaten klaar", bericht hij even later aan 'Dark'. Dat hij de uithalers allebei 40 k (40 duizend euro) wil betalen, laat hij achterwege.
Aangeklaagd voor uitbuiting
En nu zit 'Z', alias Stanley, in de rechtszaal. Hij is aangeklaagd voor criminele uitbuiting van minderjarigen. Want in de nacht waarin hij met 'Dark' aan het chatten was, zijn twee 15-jarige jongens opgepakt. Justitie denkt dat het Stanley was die de 'boys' heeft geronseld. De 30-jarige Rotterdammer - opgeschoren kapsel, baardje, zwart vest met capuchon - staart verveeld voor zich uit. Op bijna alle vragen van de drie rechters heeft hij hetzelfde antwoord: "Zwijgrecht." Soms zegt hij helemaal niets. Het verhaal van de mislukte uithaalactie op de Delta Terminal van ECT moet deze middag vooral van zijn inbeslaggenomen telefoons komen.
Van begin af aan gedonder
Eigenlijk is er vanaf het begin al gedonder op de 16de maart 2024, blijkt uit de berichten die via Signal heen en weer gaan. Want een van de soldaatjes heeft zich die avond bedacht. Hij staat niet klaar als er een auto voorrijdt om hem op te pikken en neemt ook zijn telefoon niet op. 'Dark' en 'Z' hebben er de pest over in.Via een appgroep op Snapchat gaat een nieuwe oproep de deur uit. En jawel, nog net op tijd dient zich een nieuwe uithaler aan. De jongen moet nog wel met de trein uit Noord-Holland komen en opgehaald worden van Rotterdam Centraal. Daarna vertrekt het gezelschap richting de Maasvlakte.
'Ze zijn klemma'
Van een afstandje volgt 'Z' hoe de zaken daar lopen."Zijn ze al binnen?", wil hij weten.
"Ja. Maar de container is heet", antwoordt 'Dark'.
"Elke container is heet", relativeert 'Z'. "Gewoon proberen. Of laat ze zich verstoppen in een lege bak. "Rond 05:00 uur blijkt dat 'Dark' de situatie goed had ingeschat.
"Ze zijn klemma", schrijft hij. Oftewel: de jongens zijn opgepakt.
'Z' lijkt er niet mee te zitten. Wel denkt hij direct aan zijn portemonnee. "Te onervaren", schrijft hij. "Die gaan geen borg (geld - red.) krijgen."
'Soldaten genoeg'
Stanley ontkent dat de twee inbeslaggenomen telefoons van hem zijn. Maar volgens justitie is dat zonneklaar. "De toestellen straalden steeds aan bij uw huis of bij het huis van uw vriendin. Er zijn ook Tikkies mee verstuurd, die de politie heeft gekoppeld aan uw bankrekening." "U bent aangehouden in het huis van uw vriendin", zegt de rechter. "Daar is toen 4600 euro gevonden. 'Spaargeld', zei uw partner. Het waren briefjes van 200 euro. Die zie je niet zoveel. De vraag is dan: hoe komen mensen daaraan? Kunt u daar iets over zeggen?"Stanley laat een lange stilte vallen.
"Een van de opgepakte jongens zat op het speciaal onderwijs", werpt de rechter op. "Hij is autistisch. Wist u dat?"
Stanley: "Zwijgrecht."
Ergernis moeilijk verbergen
De officier van justitie kan zijn ergernis maar moeilijk verbergen. "Meneer neemt geen enkele verantwoordelijkheid voor wat hij heeft gedaan. Niet in verhoren bij de politie en ook niet hier op zitting. Hij stuurt 'soldaten' een haventerrein op en roomt per persoon 20 duizend euro af. De risico's legt hij bij anderen. Als de jongens gepakt zijn, wil hij ze ook niet meer betalen. 'Soldaten genoeg', zegt hij op Signal. Wat we zien, is dat steeds jongere kinderen worden uitgebuit en in levensgevaarlijke omstandigheden worden gebracht." De advocaat van Stanley, die veel drugscriminelen verdedigt, vindt dat het allemaal wel meevalt met de risico's. "Volgens mij wordt maar tien procent van de uithalers gepakt. Misschien valt er eens eentje van een container af of laat 'ie een sporttas op z'n voet vallen. Maar het economisch voordeel - de 40 k - staat in contrast met de beperkte inspanning die ze leveren."
Kwetsbaar
"Minderjarigen zijn kwetsbaar", reageert de officier. "Ze zeggen heel makkelijk dat ze iets wel willen doen. Uithalen is ook vaak een instapdelict. De kans dat dit soort jongens steeds verder afglijden in het criminele circuit is groot. Dat baart het OM grote zorgen." "Mijn cliënt kende deze jongens niet eens", zegt de advocaat. "Hij heeft ook niet met ze gechat. Het kan heel goed zijn dat de jongens voor een ander op het terrein waren. Je ziet vaker dat in een container drugs zitten, waar meerdere partijen op hebben ingetekend. Elke partij stuurt dan z'n eigen uithalers." De officier is er allemaal niet van onder de indruk. Hij blijft bij zijn standpunt dat Stanley zich schuldig heeft gemaakt aan uitbuiting van minderjarigen en vindt dat hij twee jaar de cel in moet. Daar komt dan nog een half jaar extra bij, omdat de verdachte nog een voorwaardelijke straf had openstaan voor drie uithalersklussen uit het verleden. Nu Stanley binnen de proeftijd van twee jaar opnieuw de fout in is gegaan, betekent dat: 'brommen'.'Niks mee te maken'
Stanley's advocaat gaat voor vrijspraak. Volgens hem kan justitie helemaal niet bewijzen dat zijn cliënt minderjarigen heeft uitgebuit. Stanley zit er nog altijd roerloos bij. "Het laatste woord is aan u", zegt de rechter. "Wilt u nog iets zeggen?" De verdachte besluit nu een volledige zin uit te spreken: "Ik heb hier niets mee te maken.""Ik doe over twee weken uitspraak", kondigt de rechter aan. "U mag daarbij zijn. Wilt u dat? Want dan moet er vervoer worden geregeld vanuit de gevangenis.""Ik hoef daar niet bij te zijn", zegt de verdachte voordat hij met een gezicht als een oorwurm de zaal uit slentert.
bron: rijnmond.nl